Raqqa

Imi pare ca va incepe cat de curand ofensiva aliata pentru recucerirea orasului Raqqa:

Înfrângerile suferite de gruparea Statul Islamic (SI) în nord-estul Siriei prevestesc apropiata încercuire a orașului Raqqa, bastionul jihadiștilor care se află în vizorul coaliției internaționale, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP.

Forțele kurde și aliații lor vor cuceri „foarte curând” din mâinile jihadiștilor localitatea Shaddadeh, situată în provincia Hasakah, a explicat căpitanul de vas Jeff Davis.

„Aceste forțe, cu sprijinul nostru, vor fi capabile să izoleze Raqqa la scurt timp după aceea”, a continuat el.

Forțele democratice siriene (FDS), o alianță de grupări locale dominate de milițiile kurde, au lansat ofensiva asupra orașului Shaddadeh cu sprijinul bombardamentelor aeriene ale coaliției conduse de Statele Unite, relateaza Agerpres.

Concomitent, Mosulul intra in linie dreapta si el:

„Intenționăm să facem mai mult, atât în termeni de volum cât și în termeni de tipul activităților” militare, a explicat Ashton Carter în cursul unei conferințe organizate în comun la Pentagon cu șeful statului-major interarme, Joe Dunford.

Militarii americani acționează în prezent cu militarii irakieni pentru a stabili cum pot contribui la „accelerarea” campaniei pentru cucerirea orașului Mosul, al doilea ca mărime din Irak și aflat în mâinile islamiștilor radicali de la jumătatea lui 2014, a adăugat generalul Dunford.

Însușindu-și lecțiile din cucerirea localității Ramadi de către forțele irakiene la sfârșitul lui decembrie, militarii americani propun printre altele consolidarea sprijinului logistic acordat forțelor irakiene, care sunt nevoite să lupte la aproape 400 de kilometri de Bagdad.

Militarii americani mai propun Bagdadului capacități „deja oferite” în momentul bătăliei de la Ramadi, dar în final neutilizate, a precizat Ashton Carter.

Arabia Saudita lucreaza in continuare pentru NATO-ul arab:

Importante manevre militare, denumite ‘Tunetul Nordului’, au început în Arabia Saudită cu participarea a 20 de țări care încearcă să-și coordoneze eforturile în lupta împotriva ‘terorismului’, a relatat agenția oficială SPA, preluată de AFP.

Pakistanul, Malaezia, Turcia, Egiptul, Marocul, Sudanul sau Senegalul se numără printre țările angajate în aceste manevre care au început sâmbătă în nordul regatului, a adăugat agenția saudită.

Exercițiul, prezentat ca „unul dintre cele mai importante din lume după numărul de efective militare implicate”, este destinat în special formării trupelor în lupta împotriva „forțelor ilegale și grupurilor teroriste (…) pe fondul amenințărilor tot mai numeroase și a instabilității politice în regiune”, potrivit agenției SPA.

Organizarea acestor manevre, care implică forțe terestre, aeriene și navale, constitutie un ‘semnal puternic’ al dorinței țărilor participante ‘de a garanta securitatea și stabilitatea regiunii’, a indicat SPA la mijlocul lunii februarie, când au fost anunțat exercițiile.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s