„Mama tututor bataliilor” si pacea in Siria

Ca3Lq8PWAAAmdKg.jpg large

 

Se pare ca va fi pace in Siria. Pe model ucrainean. Cu reizbucniri sporadice de schimburi de focuri pana la o asezare definitiva a lucrurilor. Moscova a procedat la fel  in timpul ofensivei de la Debaltsevo din iarna lui  2015, atunci cand s-a grabit sa-si asigure nodul feroviar de la Debaltsevo si sa inchida intrandul ucrainean chiar inainte de aplicarea acordului Minsk 2. Acord care sta la baza inghetarii  conflictului din Donbass si a acalmiei din Ucraina din 2015 pana in prezent.

Withdrawal_from_Debaltseve.svg

Iar acum, in Siria, evenimentele au urmat acelasi fagas. Cu un ochi la pretul petrolului si presiunile SUA, iar cu celalalt la situatia din frontul sirian, Moscova a fortat pentru regimul lui Assad, blocand orasul Alep, centrul economic al Siriei, deoarece stia ca la negocierile de pace care vor urma, situatia din teren va fi aceptata de catre SUA iar prin acorduri succesive de incetare a focului, evacuari din zona incercuita si schimb de prizonieri, Assad va prelua orasul Alep.

Alep, nod strategic care permite izolarea insurgentilor din zona Idlib, inchiderea coridorului Azaz (principala ruta de aprovizionare a jihadistilor din nord) si apropierea de Raqqa, orasul capitala a Statului Islamic, militantilor anti Assad ramanandu-le doar mica trecere de la Bab Al Salama spre Turcia, pasaj aflat sub bombardament, constant, rusesc. Concomitent, prin adjudecarea Alepoului, Assad s-ar afla  in contact cu  enclava Afrin, controlata de YPG-ul kurzilor sirieni, cu care, sub auspiciile Moscovei, ar putea incheia un armistitiu separat.

Graba de a izola Alepul si de a-l da pe tava lui Assad  a fost modul rusilor dea  forta nota si de a specula strategic ultimele momente inainte de incheierea pacii in Siria, servindu-si, cum ar veni, un as pentru pokerul de la masa negocierilor. De altfel au si oferit, concomitent, pentru calmare, un plan de pace care incepe cu un armistitiu. Americanii sunt in plin proces de reconfigurare a aliantelor militare arabe din Orientul Mijlociu, promotorul local, Arabia Saudita anuntand ca:

Noua coaliție, anunțată în decembrie pentru combaterea terorismului în țările musulmane, se va reuni luna viitoare, a indicat joi o sursă saudită citată de AFP

‘Este oficial. Reuniunea va avea loc la sfârșitul lunii martie’, a precizat sursa menționată, fără a oferi alte detalii.

Pe langa nasirea NATO-ului arab care va trebui sa confrunte pericolul terorismului, SUA aduce Alianta Nord-Atlantica  tot mai aproape de Siria, prin mici pasi tactici. Intai a fost declaratia comuna a Germaniei si Turciei care solicitau ajutorul NATO in combaterea migratiei prin supravegherea Marii Egee. Zis si facut. Navele NATO se deplaseaza deja acolo. Apoi seful Pentagonului, Ashton Carter, anunta caNATO studiază posibilitatea de a participa direct la coaliția împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.” Deja detaseaza avioane Awacs de supraveghere.

Asa ca SUA a acceptat incercuirea Alepului de catre Assad si jocul Moscovei, la fel ca acum un an la Debaltsevo, obtinand in schimb incetarea focului si demararea procesului de pace, cu ochii pe viitoarea ofensiva impotriva ISIS:

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) să pună în aplicare o „încetare a ostilităților” parțială în Siria în termen de o săptămână și asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populația civilă, a anunțat secretarul de stat american John Kerry, informează agențiile DPA și AFP, relateaza Agerpres.

De mentionat ca atat Arabia Saudita cat si Iranul au fost prezenta la masa negocierilor.

Asa ca nu as numi batalia pentru  Alep „mama tututot bataliilor” si nici nu as vedea-o ca un punct de pornire pentru un razboi mondial, ci mai degraba au fost reasezari,  cat mai confortabile, ale marilor puteri inainte de inceperea negocierilor de pace. Rusia si Assad s-au ales cu Alep si, odata cu el, cu nordul Siriei, iar SUA  aduce NATO tot mai aproape de Siria si pregateste ofensiva de vara anti ISIS din Irak. Basca, plusul de imagine acasa, planul marshal pentru Siria, nato arab si turcii tot mai obedienti.

In analizaNATO: rețeaua militară globală Hegemonia „Alianței Democrațiilor” și misiunea de „pacificare” a Heartland-ului”, la final apare evocata probabilitatea ca  NATO sa joace un rol activ in pacificarea Heartlandului, acel Orient Mijlociu extins. Si, usurel, ne indreptam acolo.

Untitle

Cam atat despre „mama tututor bataliilor”. Revenind la kurzi. De ce ar semna kurzii cu Assad, departe de acceptul occidental?

Deoarece kurzilor sirieni din YPG (cei care au luptat atat de bine la Kobane) le-a fost refuzata prezenta la negocierile de pace de la Geneva datorita presiunilor Turciei. Cu toate asta, caposi cum ii stim, kurzii s-au prezentat la negocieri, doar ca au fost poftiti discret afara de catre oficialii europeni. 1-0 Turcia.

Insa, americanii, crispati la gandul ca s-ar putea sa ramana fara singura forta care a luptat cu succes impotriva ISIS si ca ar trebui  sa puna iar „boots on the ground”, renuntand la imaginea de dezangajare in Orientul Mijlociu, l-au trimis, in premiera, pe Brett McGurk, emisarul prezidential special, impreuna cu delegati germani si englezi, in zonele kurde, cu rolul de a calma kurzii. 1-1

Mai tarziu, purtatorul de cuvant american, John Kirby, a declarat ca Washingtonul refuza sa considere YPG ca fiind o organizatie teorista. Ati vazut in ultima vreme vreun turc nervos? Nu? Ei, ia uitati-va la Erdogan:

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a denunțat violent miercuri sprijinul militar al SUA pentru kurzii din Siria, pe care el îi consideră drept ‘teroriști’, afirmând că politica Washingtonului a provocat o ‘mare de sânge’ în regiune,

Acest nou atac al lui Erdogan la adresa SUA intervine în contextul în care ambasadorul american la Ankara, John Bass, a fost convocat marți la Ministerul turc de Externe după o declarație făcută cu o zi înainte de un oficial american, care afirmase că principalul partid kurd din Siria nu este „terorist”, relateaza Agerpres

2-1 pentru kurzi.

Si pentru ca nu le place sa stea degeaba, cei din YPG au pornit in sprijinul lui Assad, cucerind:

miercuri o mare parte dintr-o bază aeriană strategică în provincia Alep (nordul Siriei) controlată de islamiști, a anunțat un ONG, informează Agerpres.

Înaintea forțelor kurde are loc după câteva zile de lupte grele, care le-au permis să avanseze din bastionul lor Afrin și să cucerească mai multe sate înainte de a ajunge la Minnigh.

Jihadiștii se confruntă acum atât cu forțele kurde venind din vest, cât și cu cele ale regimului sirian care a lansat o ofensivă în provincia Alep, cu sprijinul aviației ruse

Va fi un proces de pace indelungat si fara a rezulta o Sirie federalizata, insa cu influenta crescanda a UE si NATO in zona. Remodalari socio-economice si militare. O reeditare a procesului din Europa din anii 50-90.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s